MICROBIOLOGIE – Ex. coproparazitologic
DURATA: 1 ZI
Examenul coproparazitologic – constă în examinarea directă a materiilor fecale în vederea depistării prezenței de paraziți intestinali.
Examenul coproparazitologic este recomandat în cazul tulburărilor gastro-intestinale, lipsa poftei de mâncare, greața, voma, dureri abdominale, diaree cu sau fără sânge; simptomelor neurologice – iritabilitate, insomnie, cefalee, amețeala, crize convulsive și alergice – mâncărimi (prurit) în zona anală, nazală precum și simptomatologiei generale – astenie, stagnare pondero-staturală la copii, scădere ponderala uneori marcată la adulți, subfebrilitate, hipertensiune arterială.
Principalii paraziți intestinali sunt: giardia, viermii intestinali, oxiurii, limbricii și tenia.
Un singur examen negativ nu exclude posibilitatea infestării parazitare. Examenul pentru Giardia poate fi negativ în stadiile precoce ale infestării, în infestări cronice și la pacienții care elimină ciclic parazitul.
Rezultate fals negative pot să apară dacă în săptămâna care precede testul, s-au administrat bariu, bismut, Metamucil, uleiuri minerale, Tetraciclina, medicamente antiamoebiene, antidiareice, antiacide. În toate aceste cazuri se recomandă determinarea de antigen Giardia în fecale.
Deoarece în emisia chistilor de Giardia lamblia intervin perioade negative, examenul coproparazitologic se repetă de minimum 3 ori, la interval de 6 – 10 zile.
Controlul după tratament se recomandă a se efectua la 3 – 4 săptămâni după terminarea tratamentului – în cazul infecțiilor cu protozoare și la 1 – 2 săptămâni – în cazul infecțiilor cu helminti.