BIOCHIMIE – Trigliceride
Trigliceridele reprezintă depozitul de resurse energetice al organismului uman. Acestea se găsesc sub formă de grăsimi, atât în țesutul adipos, cantitatea cea mai mare, dar și în celelalte țesuturi. Nivelul de trigliceride crește la nivel sangvin, atunci când aportul caloric este mult mai mare decât ceea ce se consumă prin activitățile de zi cu zi, dar și din cauza unor factori ce țin de starea de sănătate a fiecăruia. Excesul de trigliceride se stochează în țesutul adipos sub formă de grăsimi, pentru a fi utilizate atunci când organismul nu primește suficiente calorii. Când cantitatea de trigliceride se încadrează în limitele normale, nu există nici un risc pentru organism, din contră acestea contribuie la menținerea unei stări optime a organismului.
Trigliceridele reprezintă cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului. În țesutul adipos sunt depozitate sub formă de glicerol, acizi grași și monogliceride, care sunt convertite în ficat în trigliceride ce intră în constituția VLDL (80%) și LDL (15%).
Hipertrigliceridemia împreună cu hipercolesterolemia sunt factori de risc independenți pentru ateroscleroză.
Valorile normale trigliceride serice: 70-130 mg/%
Scăderi trigliceride serice:
Trigliceridele sunt scăzute în: malnutriție, malabsorbție, hipertiroidism, hiperparatiroidism, boala pulmonară cronică obstructivă.