BIOCHIMIE – Acid uric
Testul pentru acidul uric este efectuat pacienților care au efectuat chimioterapie sau tratamente cu radiații și de asemenea, celor care au prezentat sau suferă în prezent de gută dar și pentru a depista dacă celulele din organism se deteriorează prea repede sau dacă acidul uric nu este eliminat în limite normale.
Valori normale: 2.4 – 5.7 mg/dl
Creșteri patologice sunt date de: Gută, Insuficiență renală cronică, leucemie, boli infecțioase, tratamente cu medicamente antimicotice și antimetabolice, toxicoza gravidică, intoxicațiile cu plumb și mercur.
Scăderi patologice: sunt menționate în boala Wilson, după administrare de medicamente uricozurice în sindromul Tony-Debre-Fanconi.
Multe medicamente pot crește sau descrește nivelurile acidului uric, în special, cele cu efect diuretic precum tiazidele care provoacă o creștere a nivelului.
Aspirina (sau alte medicamente din familia salicilatilor) influențează valoarea acidului uric.
În cazul pacienților care au pietre la rinichi sau gută, trebuie evitate alimentele bogate în purine: preparate din organe (în special, ficat și rinichi), sardine. De asemenea, alcoolul e bine să fie evitat deoarece încetinește procesul de eliminare a acidului uric din organism, iar înfometarea, un regim de slabire drastic și exercitiile fizice excesive cresc valoarea normală a acestuia.